OSPATAR (CHELNER) VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE

1. COD COR/NC 512302/5123.2.1

2. STANDARD OCUPATIONAL S10

3. DESCRIEREA CALIFICARII:


Chelnerul (ospatarul) asigura servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate, īntr-un local de alimentatie publica. Serveste la cererea consumatorilor preparate culinare, bauturi si alte produse comestibile. Obiectivul minimal pe care-l urmareste este satisfacerea momentana a consumatorului, iar obiectivul maximal este sa-l convinga pe acesta ca, de fiecare data cānd va reveni, va avea aceleasi satisfactii. Efectul astfel obtinut se va materializa īn planul ridicat al īncasarilor, īn afluxul consumatorilor. Serviciul propriu-zis consta īn primirea clientilor si stabilirea relatiei cu acestia (salutul, pronuntarea numelui clientului, daca este cunoscut, informarea lor sugestiva, verbala si prin lista). Īn activitatea sa, chelnerul foloseste diverse materiale auxiliare: servet, blocnotes, creion, chibrit, carnet de plati, moneda divizionara, liste de preparate si bauturi, borderou de plati si bonuri de marcaj. Pentru serviciul propriu-zis sunt necesare: tacāmuri, vesela, pahare, sticle, sifoane, platouri, clesti, masute pentru transportul preparatelor, masa de serviciu, mese pentru consumatori, scaune flori, servetele etc.


4. UNITATILE DE COMPETENTA:

1. Comunicarea interactiva la locul de munca;
2. Efectuarea muncii īn echipa;
3. Aplicarea NPM si PSI;
4. Mentinerea unui mediu de munca sigur si curat;
5. Organizarea locului de munca;
6. Īncasarea contravalorii serviciilor oferite;
7. Pregatirea locului de servire pentru o noua comanda;
8. Preluarea comenzilor clientilor;
9. Servirea preparatelor culinare si a bauturilor;


5. DOCUMENTE NECESARE:
-act de identitate;
-certificat de nastere;
-ultimul act de studii;
-alte documente relevante(carnet de munca, scrisori de recomandare de la angajatori sau beneficiari, potofoliu);